fbpx
06209445649 edcompany@h2om.hu

Ugye nem veszít el értékes, potenciális ügyfeleket a weboldalad azért, mert még most sincs mobiltelefonra optimalizálva a vállalkozásod weboldala? Mobilbarát a weboldalad?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de velem már több tucatszor előfordult, hogy valamilyen szolgáltatás kerestem az interneten. Az első találatok közül a Google keresőn többet megnyitottam, hogy utánanézzek, melyik lenne a legmegfelelőbb és, hogy összehasonlítsam őket.

Egy-egy oldalt megnyitva azt vettem észre, hogy a fejléc el van csúszva. Vagy a bal oldalon megnyitódó menüsor teljesen kitakarja a képernyőt. Esetleg nem tudok eléggé jobbra görgetni, így nem tudom elolvasni a hasznos információkat. Néha egész egyszerűen lehetetlen navigálni. Ha igazán jó tartalmat hoz az oldal, beállítom a képernyő-forgatást és megpróbálom úgy kezelni. De ekkor már kicsit kezdem elveszteni a türelmemet. Most gyorsan átgondolom az utóbbi 3 évben átalakult mobilos szokásaimat. Arra jutottam hogy talán egyszer sem, vagy legfeljebb csak egyszer-kétszer vettem igénybe olyan szolgáltatást, amelyik nem volt mobilra optimalizálva.

mobil barát weboldalak
…a Google keresések 70%-a mobilról érkezik…

Honnan tudhatom, hogy az én weboldalam mobilbarát-e?

A megoldás nagyon egyszerű. Vegyük a kezünkbe az okos-telefonunkat vagy iPhone-unkat, csatlakozzunk az internetre és pötyögjük be a weboldalunk nevét a böngészőnk címsorába. Ezután megérkezünk valahova, amely lehet, hogy gyönyörűen mutat a készülékünkön. De amikor jobban megnézzük akkor, vagy apró betűk, elérhetetlen funkciók és elcsúszott, csúnya dizájnok jelennek meg. Ha az utóbbiról van szó, létezik segítség! De itt van a Google ingyenes eszköze is amivel lehet tesztelni az oldalad!

Fontos a „mobilbarátság”?

Egy közeli ismerősöm 2017-ben társalapított egy vállalkozást. Ő is úgy gondolta, hogy a weboldal mobilverziójára nincsen különösen nagy szükség. Például egy városnézést úgyis számítógépről fognak lefoglalni a jövendő vendégek. Abszolút nem lett igaza. Néhány éve átlépte az 50%-os küszöböt az okos-telefon használók száma az interneten, mára pedig a 70%-ot. Vagyis nem túlzás azt mondani, hogy a potenciális vevőkörünk közel ¾-ét veszítjük el azzal, ha mobilon nem funkcionális a weboldalunk. És ennek jelentős részét, ha nem szép vagy könnyen kezelhető a weblap telefonról. Elég szétnézni egy metrón vagy villamoson, hogy lássuk: ez a tendencia valószínűleg nőni fog. A mobiltelefon-használat egyre inkább háttérbe szorítja majd a „nagy” eszközöket.

Néhány szóban összefoglalva: a mobilbarát weboldal elengedhetetlen.

weblap készítés mobilra
…a mobilbarát weboldal, minden eszközön más tartalmat jelenít meg…

Ugyanaz kell, hogy mobilon legyen, mint asztali számítógépen?

Könnyen lehetne azt hinni, hogy van valahol egy jól eldugott gomb, amellyel mobilra is optimalizálódik, az asztali üzemmódra tervezett website. Elmondjuk: nincs ilyen funkció. De ha lenne is, nem feltétlenül ajánlanánk a használatát. A legtöbb nagy, sikeres vállalkozás már rájött, hogy a mobilt máshogy használják az emberek, mint a laptopot vagy asztali számítógépet. Így más tartalomra van szükség a mobil eszközökre. Általános elv, hogy a mobilbarát verzión a legfontosabb funkciók jelenjeneknek meg. Míg egyesek megadják a lehetőséget arra, hogy a mobilon az asztali verziót is elérje a felhasználó. (a Google Chrome böngészőben van egy „asztali mód” verzió, de ezt kevesen ismerik). Pedig ez rendkívül hasznos lehet például tablet (táblagép) felhasználóknak.

Milyen egy ideális mobilbarát weboldal?

Egy igazán jó mobilra optimalizált site alapvetően célorientált. Tehát arra irányítja a felhasználót, amerre mi szeretnénk: legyen ez
-foglalás,
-megrendelés,
-vásárlás,
– le, feltöltés,
vagy csak egy fontosabb információ.

Telefonról még inkább szokásos, hogy a felhasználó türelmetlen: azonnal, gyorsan, egyszerűen, rövid úton akar a keresett információhoz, funkcióhoz eljutni. De nem csak a felhasználókat, hanem a Google-t is meg kell győznünk arról, hogy weboldalunk mobilbarát. Rengeteg tipp és trükk van erre. Például kerülni kell a Flash technológiát. Nagyítás nélkül is olvasható betűméretet kell beállítani, képernyőmérethez igazított tartalomra van szükség, a linkek könnyedén kell, hogy kattinthatók legyenek, stb. Mi azt ajánljuk, hogy bízd profikra a mobilra optimalizálást. Olyanokra akiknek az a munkája, hogy a folyamat minden csínját-bínját ismerjék, és akik ezt nem nyűgként, hanem hivatásként élik meg.

kereső optimalizálás
…Kereső-optimalizálási akció…

Ha nincs még optimalizálva a weboldalad mi segítünk benne! Sőt most a SEO Mágia keretein belül van egy Black Friday -ig tartó akciónk amit érdemes megismeri! Ha úgy érzed, hogy segíteni tudunk keress bátran az elérhetőségeink egyikén!